De-a lungul carierei mele am observat o anumita atitudine a oamenilor in fata semnarii unui contract, fie ca sunt antreprenori fie ca semneaza diverse contracte ca persoane fizice.

Iata 3 dintre cele mai des intalnite astfel de atitudini in fata semnarii unui contract:

  1. Le este frica sa semneze

Oamenii se tem de ceea ce nu cunosc. Atunci cand contractul nu este clar, este redactat in termeni greoi, nu reflecta dorinta partii sau mai grav, aceasta stie ca nu poate sau nu vrea sa-si indeplineasca obligatiile asumate, partea este reticenta sa semneze.

O alta situatie in care frica poate impiedica o persoana sa semneze un contract este raspunderea excesiva. Spre exemplu in Romania exista cazuri cand multe fonduri europene nu sunt aprobate din cauza ca anumitor persoane cu responsabilitate le este frica sa semneze contracte, de teama sa nu fie cercetate dupa cum au patit-o predecesorii lor.

Intr-un contract, garantiile si raspunderea trebuie sa fie proportionale cu valoarea contractului si a obligatiilor asumate.

  1. Semneaza fara sa citeasca sau sa inteleaga ce semneaza

Cu totii semnam contracte pe care nu le citim in intregime sau pe care nu le intelegem (ex. contractele bancare, contractele de leasing, etc). Ni se explica in mare principalele clauze si in rest avem incredere ca acestea sunt intocmite bine si conform legii si nu ne pot vatama.

Chiar si atunci cand se negociaza o afacere minora intre parti, exista cazuri cand partile nu citesc tot sau nu inteleg tot ceea ce cuprinde contractul pe care il semneaza.

De multe ori, o parte careia i s-a inmanat contractul, nu-l citeste, dorind sa arate celeilalte parti o incredere deplina cu privire la ceea ce aceasta a stipulat in contract.

  1. Nu se concentreaza pe continutul contractului atunci cand il citesc

Lucrand cativa ani in cadrul unui cabinet notarial, am intalnit situatii in care oamenii citeau contractul fara sa se concentreze cu adevarat asupra a ceea ce citesc. Greseli importante precum numele sau domiciliul, nu erau observate.

De aceea este indicat ca atunci cand ai de semnat un contract sa-l citesti cu atentie sau sa-l parcurgi pe cat posibil in liniste si sa-l semnezi daca este posibil cel mai devreme a doua zi.

Nu te grabi sa semnezi un contract. Intelege continutul acestuia si lamureste toate clauzele sale. Pe cat posibil, solicita un draft pe care sa-l parcurgi in liniste acasa sau la birou, anterior semnarii acestuia. Citeste contractul ”cu ochii” unui om de afaceri” apoi ”cu ochii” unui jurist, sau da-l chiar unui jurist sa-i analizeze legalitatea.

Un contract trebuie sa fie simplu de inteles si de parcurs, sa fie redactat in termeni clari si usor de inteles.

Dupa cum am scris intr-un articol anterior, atitudinea potrivita intr-o negociere este atitudinea adecvata situatiei respective. In cazul negocierii contractelor, cea mai buna atitudine este aceea de de ”problem solver”.

Cu alte cuvinte, sa doresti sa gasesti cea mai buna solutie pentru chestiunea negociata, atat pentru tine cat si pentru cealalta parte. O astfel de atitudine te face sa accesezi acei centri din creier care sa te faca sa fii atent, sa te focusezi si sa vezi lucrurile in perspectiva.

Negociaza contractele pe care le semnezi. Invata sa le citesti cu atentie inainte de a le semna, sau macar sa-ti fie extrem de clare principalele clauze contractuale.  

Ofera valoare semnaturii tale!  


Indrazneste sa negociezi si nu intra nepregatit intr-o negociere. Este bine sa fii aparat prin contract dar este importat si sa fii deschis la toate optiunile de negociere pe care le ai. Fiindca de cele mai multe ori ele exista dar partile nu le dau importanta.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociereFoto credit articol: www.freepik.com, free pik link photo
attribute: <a href=”https://www.freepik.com/photos/business”>Business photo created by katemangostar – www.freepik.com</a>

Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala