Ce este contractul cadru si cum sa il inchei?

Conform articolului 1176 din CodulCivil:

 ”(1) Contractul-cadru este acordul prin care partile convin sa negocieze, sa incheie sau sa mentina raporturi contractuale ale caror elemente esentiale sunt determinate de acesta.

   (2) Modalitatea de executare a contractului-cadru, in special termenul si volumul prestatiilor, precum si, daca este cazul, pretul acestora sunt precizate prin conventii ulterioare.”

Cand sa semnezi contractul cadru?

Daca lucrezi ca si profesionist si inchei frecvent contracte, poti semna cu clientii tai un contract cadru care sa cuprinda reglementarile de ordin general privind raporturile dintre voi. La acest contract se vor atasa apoi anexe care vor cuprinde in concret negocierile cu privire la situatia data.

In situatia in care ai intocmit un contract cadru, este indicat sa-l revizuiesti periodic si sa-l imbunatatesti permanent in functie de experientele pe care le-ai avut si de situatiile cu care te-ai intalnit in practica in mod concret.

Contractul cadru se poate incheia pe o anumita perioada de timp si pe parcursul desfasurarii lui veti incheia acte anexa la contract, parte integranta din acesta.

Spre exemplu: prestezi servicii de intretinere spatii verzi. Inchei cu clientul tau un contract cadru, general cu privire la modul in care se va desfasura afacerea intre voi. Prin acte anexe, stabilesti in concret aspectele de ordin particular precum: descriere spatiu, instrumente folosite, pret, termene de executare, etc.

Contractul cadru poate fi un contract de adeziune dar nu se confunda cu acesta. In vreme ce contractul de adeziune nu se negociaza in principiu, contractul cadru poate cuprinde elemente negociabile gen termene, garantii, etc.

Ofera valoare semnaturii tale. Retine: Contracte mai bune. Afaceri mai bune. Relatii mai bune. – Ioana Andrievici

Ofera valoare semnaturii tale!

In cadrul companiei Rubinian am dezvoltat peste 170 de modele de contracte intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti.  Comanda acum modelul de contract pe care urmeaza sa-l inchei si negociaza cat mai bine clauzele sale:

Modele de contracte complexe pentru profesionisti

Indrazneste sa negociezi si nu intra nepregatit intr-o negociere. Este bine sa fii aparat prin contract dar este importat si sa fii deschis la toate optiunile de negociere pe care le ai. Fiindca de cele mai multe ori ele exista dar partile nu le dau importanta.

Nu conteaza ce ai negociat, ci ceea ce ai semnat! Asigura-te ca ai negociat bine si ai semnat contracte bune pentru tine si firma ta! – Ioana Andrievici

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere
Foto credit articol: www.freepik.com – attribute www.rawpixel.com attribute link: Hand vector created by rawpixel.com – www.freepik.com

Despre autor:
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 14 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti;

• co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.

Vezi toata prezentarea profesionala