Clauza de confidentialitate in contracte – cum negociezi?

Tot mai mult se intalneste in practica inserarea in contracte a unei clauze de confidentialitate. Tinand cont de concurenta de pe piata economica, furtul de informatii care se practica in toate domeniile si de faptul ca ”informatia este putere”, o astfel de clauza negociata si inserata in contract, este binevenita.

Una dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le adresezi la negocierea si intocmirea unui contract, este: Ce se intampla daca in virtutea contractului au fost furnizate informatii confidentiale?

In primul rand trebuie sa te asiguri de faptul ca, atunci cand in cadrul negocierilor dezvalui celeilalte parti anumite informatii confidentiale, aceasta respecta confidentialitatea lor.

Cand o informatie confidentiala este comunicata de catre o parte in cursul negocierilor, cealalta parte este tinuta sa nu o divulge si sa nu o foloseasca in interes propriu, indiferent daca se incheie sau nu contractul. Incalcarea acestei obligatii atrage raspunderea partii in culpa.- Art. 1.184  Codul Civil – Confidentialitate in negocierile contractuale

In acest sens, poti incheia cu partea respectiva un angajament de confidentialitate, chiar inainte de a incepe negocierile. Pentru a fi eficient, acest angajament trebuie sa contina:

  1. Informatiile considerate a fi confidentiale (ex. previziuni financiar-contabile, proiecte, alte parteneriate, etc);
  2. In ce modalitate vor fi folosite informatiile confidentiale;
  3. Modalitatea in care pot fi totusi dezvaluite (ex. cand sunt solicitate pe cale legala de catre institutii ale statului, etc);
  4. Sanctiunile care se aplica in cazul nerespectarii angajamentului (ex. plata de daune interese).

Acest angajament constituie contract intre parti si se va constitui in anexa la contractul principal al carei negociere se face.

Atunci cand nu s-a incheiat un astfel de angajament, precum si ori de cate ori este necesar, partile pot sa prevada in contract o clauza de confidentialitate.

Cu exceptia articolului 1184 mentionat mai sus, Codul Civil nu reglementeaza expres clauza de confidentialitate. Asadar, negocierea ei si inserarea acesteia in contract este lasata la latitudinea partilor.

10 idei despre cum sa negociezi eficient o clauza de confidentialitate in contract:

  1. Solicita semnarea unui angajament de confidentialitate in cursul negocierilor

Asa cum am precizat mai sus, de foarte multe ori informatiile confidentiale se dezvaluie pe parcursul negocierilor, uneori fiind extrem de necesare pentru incheierea contractului. Astfel se poate negocia de la inceput semnarea unui contract de confidentialitate care are valabilitate de sine statator sau va constitui anexa la contractul final ce va fi incheiat ulterior intre parti.

  1. Stabileste clar care sunt informatiile considerate confidentiale

Daca nu este negociata si formulata eficient, clauza de confidentialitate poate da nastere la posibile abuzuri. In acest sens, evita semnarea unei clauze de confidentialitate enuntata general ”orice fel de informatii sau toate informatiile primite de la parte sunt confidentiale”, si negociaza exact care anume informatii sunt considerate confidentiale de catre parti.

  1. Precizeaza modalitatea in care pot fi folosite informatiile confidentiale.

Este bine sa se faca precizarea faptului ca informatiile confidentiale pot fi folosite doar in scopul realizarii obiectului contractului fara a putea fi utilizate in nici un alt scop.

De asemenea, este indicat sa se mentioneze care sunt persoanele care vor avea acces la informatiile confidentiale, in scopul derularii contractului: ex. angajatii firmei implicati in proiect, subcontractori, etc.

In cazul in care sa zicem, Prestatorul de servicii lucreaza cu alti colaboratori, angajati sau subcontractori pentru ducerea la indeplinire a obiectului contractului, acesta va raspunde fata de beneficiar si pentru pastrarea confidentialitatii de catre aceste persoane.

  1. Precizeaza cand pot fi dezvaluite informatiile confidentiale si care sunt exceptiile de la informatiile avand acest caracter

Informatiile confidentiale nu sunt intotdeauna 100% confidentiale. Spre exemplu cifrele de afaceri, bilanturile contabile, etc, sunt cunoscute si de catre autoritati.

Este bine asadar sa se faca precizarea faptului ca, fac exceptie informatiile de notorietate, informatiile publice, sau daca informatia nu mai are acest caracter din diferite motive.

De asemenea, partea nu raspunde in cazul in care  fost obligata in mod legal sa dezvaluie o informati confidentiala.

  1. Negociaza o posibila remuneratie

Pentru pastrarea confidentialitatii se poate negocia chiar plata unei anumite sume de bani, separat de plata contractuala.

Aceasta plata poate fi solicitata de regula atunci cand durata angajamentului se intinde pe foarte multi ani dupa incetarea contractului. De asemenea, prin faptul ca persoana care s-a obligat la pastrarea confidentialitatii nu poate folosi o perioada indelungata de timp acele informatii, ar putea pierde realizarea altor proiecte asemanatoare.

In functie de interesele tale negociaza o remuneratie sau nu fi de acord cu achitarea unei astfel de plati.

  1. Negociaza durata angajamentului

Durata pastrarii confidentialitatii se intinde pe durata derularii contractului si o anumita perioada de ani, luni, dupa incetarea acestuia. In functie de valoarea informatiilor, despagubirea negociata, durata contractului, etc, negociaza aceasta perioada de obligativitate a pastrarii confidentialitatii dupa incetarea contractului.

  1. Stabileste despagubirea ca sanctiune in cazul incalcarii clauzei de confidentialitate (daune interese)

Aceasta despagubire se negociaza.

Poti negocia cuantumul ei in functie de durata angajamentului si/sau de importanta informatiilor furnizate. Spre exemplu, pentru o perioada de 2 ani de la incetarea contractului se poate solicita o despagubire mai mare, spre deosebire de obligativitatea pastrarii confidentialitatii pe o perioada de 5 ani de la incetarea contractului.

  1. Negociaza o garantie

Ai stabilit o despagubire in cazul incalcarii confidentialitatii, dar ce se intampla in cazul in care cealalta parte nu detine banii respectivi si nu are cum sa-ti plateasca despagubirea in cazul in care incalca confidentialitatea?

Poti solicita prin contract o garantie. Cea mai simpla este fidejusiunea, garantie personala, prin care partea se angajeaza cu averea sa personala, distincta de firma. Daca ai semnat contractul cu firma iar aceasta da faliment, poti executa in caz de nevoie persoana care s-a obligat personal, prin fidejusiune.

  1. In cazul unui contract individual de munca cu clauza de confidentialitate, informeaza-te cu privire la conditiile acesteia

Codul Muncii face referiri la clauza de confidentialitate, astfel:

(1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese. – Articolul 26 – Clauza de confidentialitate, Codul Muncii

Asadar, solicita angajatorului sa precizeze conditiile cu privire la confidentialitate inserate in regulamentul intern sau contractul colectiv de munca. In cazul in care nu sunt prevazute astfel de conditii, negociaza conditiile clauze de confidentialitate in cadrul contractului individual de munca, sau intr-un angajament de confidentialitate, semnat separat, anexa la contract.

10. Pune cat mai multe intrebari si informeaza-te exact cu privire la informatiile considerate confidențiale si cine le mai cunoaste

Inainte de a semna o astfel de clauza, este esential sa stii cat mai bine ”in ce te bagi”. In acest sens informeaza-te cat mai temeinic cu privire la drepturile si obligatiile tale, iar daca iti vor fi furnizate informatii confidentiale, intraba cealalta parte cine mai are acces la acestea. In cazul in care sunt multe persoane care au acces la aceste informatii sau informatia nu este tocmai confidentiala, negociaza clauza de confidentialitate cu respectarea ei pe o durata mai mica de timp, sau o despăgubire mai mica. Cea ce vrei in principal este sa eviti eventualele abuzuri in viitor cu privire la o astfel de clauza.

Indiferent de pe ce pozitie negociezi, semnarea unei clauze de confidentialitate nu trebuie sa te sperie si nici sa devina o povara. Este fireasca si utila o astfel de clauza. Daca este formulata corect, asigura respect si incredere reciproca in derularea raportului contractual. Asigura-te ca ai negociat bine si ai semnat intr-un mod profesionist.

Ofera valoare semnaturii tale!  


Acestea au fost doar cateva idei care iti pot fi utile in negocierea unei clauze de confidentialitate. In cadrul firmei Rubinian am dezvoltat peste 170 de modele de contracte intocmite complex ca baza solida de negociere pentru ambele parti. Ai astfel aces si la contracte de confidentialitate intocmite complex si pofesionist:

Contract de confidentialitate

Contract de confidentialitate privind informatiile furnizate prealabil angajarii

Indrazneste sa negociezi si nu intra nepregatit intr-o negociere. Este bine sa fii aparat prin contract dar este importat si sa fii deschis la toate optiunile de negociere pe care le ai. Fiindca de cele mai multe ori ele exista dar partile nu le dau importanta.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere 
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto credit articol: www.freepik.com, free pik link photo
attribute: <a href=”https://www.freepik.com/photos/man”>Man photo created by nakaridore – www.freepik.com</a>