In principiu un contract de adeziune nu se negociaza cu privire la clauzele sale esentiale.

Contractul este de adeziune atunci cand clauzele sale esentiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre parti, pentru aceasta sau ca urmare a instructiunilor sale, cealalta parte neavand decat sa le accepte ca atare. – Art.1.175 Codul Civil – Contractul de adeziune

Ori de cate ori ti se impune un contract pe care n-ai decat sa-l accepti ca atare sau deloc (de genul ”take it or leave it”), te afli in fata unui contract de adeziune.

Sunt contracte de adeziune: termenii si conditiile de pe un site pe care le accepti printr-un click, contractele incheiate cu autoritatile publice, contractele incheiate cu institutiile bancare, etc).

Trebuie stabilit astfel care sunt clauzele esentiale in acel contract de adeziune.

Clauzele esentiale sunt acele clauze importante intr-un contract fara de care contractul nu poate fi incheiat valabil sau nu poate fi executat. Spre exemplu clauzele referitoare la parti si la obligatiile pe care acestea si le asuma sunt clauze esentiale.

Este important de specificat faptul ca, partile, prin vointa lor pot considera anumite clauze ca fiind esentiale chiar daca acestea in fapt, nu au importanta oferita de lege.

Asadar clauzele neesentiale intr-un contract de adeziune sunt negociabile.

In principiu clauzele unui contract de adeziune sunt nenegociabile. In principiu. Nimic nu te impiedica sa incerci sa negociezi un astfel de contract atunci cand acesta nu este in interesul tau sau iti incalca in mod flagrant drepturile.

Retine – intr-un contract:

Clauzele negociate prevaleaza asupra clauzelor standard – Art.1202 al.3 Cod Civil

Tocmai din cauza ca este, in principiu, ”nenegociabil” sau foarte greu de negociat, citeste cu mare atentie contractul de adeziune inainte de a-l semna!

Atunci cand intocmesti tu un contract de adeziune (ex. termeni si conditii pe site), asigura-te ca acesta acopera toate aspectele importante, astfel incat cealalta parte sa adere la contract prin simpla acceptare.

Ofera valoare semnaturii tale!


In cadrul companiei Rubinian am dezvoltat peste 170 de modele de contracte intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti.  Vezi lista de contracte si comanda modelul care se potriveste intereselor tale de afaceri:

Modele de contracte profesioniste intocmite complex


Indrazneste sa negociezi si nu intra nepregatit intr-o negociere. Este bine sa fii aparat prin contract dar este importat si sa fii deschis la toate optiunile de negociere pe care le ai. Fiindca de cele mai multe ori ele exista dar partile nu le dau importanta.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociereFoto credit articol: www.freepik.com, free pik link photo
attribute: <a href=”https://www.freepik.com/photos/people”>People photo created by pressfoto – www.freepik.com</a>Despre autor:
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala