Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Mediatorul este acea persoana care se ocupa cu solutionarea divergentelor ivite intre parti, in afara salii de judecata, urmarind impacarea acestora si ajungerea la un compromis multumitor pentru toti.

Procesul de mediere implica tactici si argumente in favoarea ambelor parti in scopul ajungerii la o impacare, la un numitor comun.

Negocierea este o parte a procesului de mediere, mediatorii folosind tactici de negociere in rezolvarea conflictelor pe care le mediaza.

Negocierea nu se confunda insa cu medierea, principalele deosebiri dintre cele doua fiind:

1. Spre deosebire de negociator, mediatorul este neutru, actioneaza ca terta parte neutra in conflict. Negociatorul reprezinta una din parti, urmarind cu precadere incheierea unei intelegeri in cele mai avantajoase conditii pentru aceasta;

2. Mediatorul, prin esenta sa, mediaza un conflict. Negociatorul reprezinta partea in vederea incheierii unor parteneriate, de cele mai multe ori fara a implica existenta unui conflict;

3. Meseria de mediator este reglementata legal prin Legea Medierii si organizarii profesiei de mediator nr. 192/2006. Meseria de negociator nu are o reglementare legala distincta;

4. Conform art.2 al (1) din Legea medierii si organizarii profesiei de mediator nr. 192/2006, “partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege”.
Legea nu obliga insa apelarea la un negociator atunci cand o persoana fizica sau juridica doreste sa obtina in cele mai bune conditii o tranzactie, un contract, un parteneriat, negociatorul actionand ca un mandatar, reprezentant al persoanei in acest sens.

5. Medierea presupune punerea fata in fata a doua parti care se cunosc intre ele, intre care exista un istoric si care au ajuns la un conflict, o divergenta. Negocierea poate fi implicata intre doua parti care nu se cunosc, care doresc sa stabileasca un parteneriat tocmai prin dialogul si argumentatiile pe care le implica aceasta tehnica.
In functie de strategiile, tacticile si procedeele abordate, negocierea se deosebeste de mediere si sub alte aspecte. 

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere 
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este: • negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business; • antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri; • autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ; • autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton; • consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania; • Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala __________________________________________________________________________________________________________________________Foto credit articol: www.unsplash.com, author: Sebastian Hermann attribute: Photo by Dylan Gillis on Unsplash