Negociatorul profesionist este acea persoana care reprezinta una din parti in procesul de negociere si care in baza unei strategii, prin abilitati, tactici si tehnici de negociere studiate poarta dialogul cu cealalta parte, ascultand si aducand argumente pertinente in scopul unei colaborari si al incheierii unui parteneriat in cele mai avantajoase conditii posibile pentru partea pe care o reprezinta si in conditii reciproc avantajoase pentru ambele parti.

Negociatorul actioneaza ca un intermediar, mandatar al partii reprezentate.

Negociatorul independent este negociatorul profesionist care lucreaza pe cont propriu prin incheierea de contracte cu persoanele pe care le reprezinta si carora le ofera consultanta si reprezentare la negocieri.

Avocatul este persoana licentiata in stiinte juridice care, ulterior, este admisa in profesie, in baza unui examen organizat de baroul in care intentioneaza sa profeseze.

Iata asadar cateva diferente dintre avocat si negociator:

1. In principal, activitatea avocatului se realizeaza prin consultatii cu caracter juridic si prin asistenta sau reprezentare in fata instantelor judecatoresti sau a altor organe de jurisdictie.
Negociatorul ofera consultanta de business, constand in aplicarea strategiilor si tehnicilor adecvate incheierii in cele mai bune conditii a unei afaceri, tranzactii sau stabilirea unor contacte de colaborare si relationare eficienta.

2. Avocatul este specializat in stiintele juridice, negociatorul este specializat cu precadere in stiintele sociale si umane, comunicare, psihologie, inteligenta emotionala, limbaj.
Evident, cunoasterea legilor si a aspectelor juridice ii este foarte utila unui negociator, ca de altfel, oricarui om de afaceri, dar acestea nu primeaza in activitatea sa.

3. Avocatul ofera reprezentanta in instanta, pe cand negociatorul ofera o forma de reprezentare a persoanei mandante in promovarea intereselor sale, excluzand implicarea instantelor de judecata.
In exercitarea profesiei, avocatul este independent si se supune numai legii, statutului profesiei si codului deontologic. El promoveaza si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului.

4. Profesia de avocat este stabilita prin lege, Legea Nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Negociatorul nu are o profesie in sine, acesta actioneaza ca mandatar, intermediar sau agent de vanzari a unei parti, activitatea sa fii reglementata in baza Codului CAEN din Romania.

Multi avocati sunt si buni negociatori, in consultanta juridica pe care o ofera reprezentand direct partea si la anumite negocieri. Uneori insa, prin prisma meseriei sale avocatul se poate concentra mai mult pe aspectele juridice, aducand astfel argumente sub acest aspect care nu sunt intotdeauna pertinente pentru aspectul negociat.

Un avocat care stapaneste bine domeniul sau juridic poate colabora cu succes cu un negociator care stapaneste bine arta comunicarii, cunoasterii limbajului non-verbal, a tipologiei diferitelor personalitati, tactici si tehnici de negociere si care, in procesul de negociere, se poate concentra pe acest aspect.
Iata de ce in echipele de negocieri, mai ales in negocierile de business, este indicat sa existe, pe langa avocat si un negociator principal, care sa conduca discutiile, sa aleaga strategiile de negociere si sa colaboreze in deaproape cu avocatul sub aspectele juridice ale afacerii negociate.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere 
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este: • negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business; • antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri; • autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ; • autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton; • consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania; • Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala __________________________________________________________________________________________________________________________

Foto credit articol: www.unsplash.com, author: Sebastian Hermann attribute: Photo by Jozsef Hocza on Unsplash