In anul 2001 Primaria Saliste (un orasel din judetul Sibiu) a primit o scrisoare de la Primaria Viena (capitala Austriei), prin care era instiintata de faptul ca podul construit de austrieci in anul 1901 in Saliste, a iesit din garantie.

Primaria Viena a respectat timp de un secol un contract incheiat cu Primaria Saliste.

Trecand peste durata garantiei in timp, respectarea acesteia si modalitatea de urmarire a contractului arata o disciplina si o seriozitate care ar trebui sa ne dea de gandit. Tarile dezvoltate sunt dezoltate si datorita seriozitatii in angajamentele luate si a modului in care isi organizeaza activitatea.

Edilii din Saliste au ramas socati cand au primit instiintarea. Mai mult decat atat, nimieni nu mai stia ca podul era in garantie si ca acesta ar fi putut fi reparat oricand de catre austrieci, in caz de nevoie. Mirarea la primirii depesei a fost asa de mare incat a fost anuntata presa, s-au scris articole pe tema asta si salistenii au inceput sa priveasca chiar cu alti ochi si sa se faleasca cu podul lor :).

Unul dintre lucrurile care ne lipsesc noua pentru a inainta in general in ceea ce ne propunem este spiritul organizatoric. Dupa cum am scris si in cartea mea ”Negocierea si intocmirea contractelor” in Romania oamenii nu sunt invatati sa fie organizati in activitatile lor: procedurile in cadrul firmei, managementul contractelor, etc sunt pentru multi intreprinzatori o pierdere de vreme.

In cadrul firmei Rubinian, multi clienti ne solicita uneori ”formulare” bine intocmite (modele de fise de post, modele de contracte, etc) ca sa fie ”acoperiti” in eventualitatea unui control si nu pentru a-si organiza activitatile si a sti ce sa faca. Cu surprindere constatam uneori ca unii dintre ei semneaza fara sa citeasca sau sa inteleaga ceea ce semneaza.

Din pacate multe lucruri in Romania se fac ”fiindca asa cere legea.” Ca o consecinta, oamenii se limiteaza la strictul necesar si legal si pierd din vedere focusul pe termen lung si castigul reciproc avantajos care poate fi obtinut printr-o negociere eficienta.

Contractul este printre altele si o forma de organizare a unei activitati, a desfasurarii unei afaceri intre parti. Dincolo de faptul ca acesta este considerat a fi ”legea partilor” si trebuie sa le ”apere” in eventualitatea unor litigii, un contract bine intocmit organizeaza activitatea.

Dar pentru ca un contract sa fie bine intocmit, vointa partilor trebuie inteleasa. Iar vointa partilor de cele mai multe ori se stabileste prin negociere.

Noul Cod civil ofera o importanta aparte etapei negocierilor dintre parti. Insa nici acesta si nici o alta lege nu explica practic cum sa negociezi eficient.

Iata cateva intrebari la care sa reflectezi:

  1. Tu cum negociezi eficient un contract?
  2. Cat de bine intelegi contractele pe care le semnezi?
  3. Ce temeri ai atunci cand semnezi?
  4. Daca activezi in cadrul unei companii, cum te ajuta managementul contractelor in urmarirea acestora?

Indrazneste sa negociezi si nu intra nepregatit intr-o negociere. Este bine sa fii aparat prin contract dar este importat si sa fii deschis la toate optiunile de negociere pe care le ai. Fiindca de cele mai multe ori ele exista dar partile nu le dau importanta.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere 
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto credit articol: www.freepik.com, free pik link photo
attribute: <a href=”https://www.freepik.com/vectors/banner”>Banner vector created by upklyak – www.freepik.com</a>