Locuiesc intr-un frumos cartier din Sibiu. In cartierul nostru gunoiul se arunca la ”lada de gunoi”. Eu fac o plimbare de vreo 3 minute pana acolo.

In cartier cu mine locuieste si Alin, un fost coleg de facultate. Cu Alin ma intalneam rar la facultate, mai mult la examene, cand si cand in pauze.

Acum insa nu stiu cum se face, dar se intampla foarte des sa ducem gunoiul in acelasi timp. Fiecare cu gunoiul lui 🙂 . Si daca tot ne intalnim, povestim…si povestim… uneori chiar si cate 30 de minute!

De la Alin am aflat de schimbarea catorva sensuri unice in Sibiu, de prelungirea depunerii cererilor si rapoartelor de evaluare la primarie pentru plata impozitelor si despre faptul ca un vecin isi vinde urgent masina, la un pret bun si inca nu a pus-o pe OLX. Mie nu-mi trebuia masina, dar unei prietene da, asa ca am transmis informatia mai departe si am facut doi oameni fericiti! 🙂

Intalnirile informale sunt o sursa extrem de bogata de informatii. De multe ori oamenii se intalnesc si evita sa povesteasca: ”Ce mai faci? Bine, toate bune”. Abia asteapta sa se desparta in graba sau doar se saluta.

Alteori ei leaga conversatii, marunte este adevarat, dar aceste conversatii creeaza o punte de legatura intr-un fel sau altul.

La fel se intampla si in negocieri: poti afla foarte multe din intalnirile informale. Uneori o pauza de cafea sau de tigara in timpul unei negocieri este un bun prilej de continuare a negocierilor (informal, este adevarat), dar cu beneficii foarte mari: oamenii spun multe cand sunt relaxati si degajati.

Cercetarile au aratat ca, atunci cand suntem intr-un mediu ”informal” tindem sa ne facem mai placuti si sa fim mai destinsi. Cercetarile au pornit analizand reactia crainicilor TV: imediat dupa o emisiune, in prima secunda de pauza, acestia se relaxeaza instantaneu: de la pufnirea in ras, exclamarea unei injuraturi sau aruncarea pantofului din picior, vinovat pentru starea inconfortabila din timpul emisiunii, la fuga la toaleta, etc…si asta deoarece corpul este tensionat si rigid atunci cand ”se abtine” sau se conformeaza unor norme sociale (spre exemplu sa nu razi sau sa tusesti in timpul prezentarii emisiunii) si se relaxeaza brusc ulterior.

La fel se intampla si in negocieri: exista o tensiune, o seriozitate, ne ”abtinem”, ne concentram, avem un anumit comportament, impus de situatia cu care ne confruntam. La pauza, ne relaxam brusc, devenim mai receptivi si comunicativi.

Asadar: profita de intalnirile informale si de pauze!

Leaga discutii, conversatii, fii deschis si curios. Atentie: nu deveni prea bagacios sau prea insistent sau violent. Si evident, daca tu esti intr-o pauza si te simti ”descusut” evita sa spui lucruri pe care apoi vei regreta ca le-ai spus. O tehnica de evitare simpla este aceasta: ”Povestim noi, acum vreau sa-mi aerisesc creierii! Hai sa-ti zic ultimul banc care m-a distrat…„, etc.

Aceasta este povestea mea si a lui Alin. Ne intalnim intamplator si aflam foarte multe unul de la altul atunci cand aruncam gunoiul.

 ”Mai Aline, cum ne nimerim noi sa aruncam gunoiul in acelasi timp?”

”Da chiar asa, cine mai e ca noi? Noi doi…si lada de gunoi! 🙂 ”

Sper ca sugestia despre intalnirile informale sa-ti fie de folos in negocierile tale.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  

101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere 
Ioana Andrievici - negotiator and negotiation trainer

Ioana Andrievici este:

• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;

• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;

• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;

• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;

• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;

• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto credit articol: www.unsplash.com, attribute: Photo by Scott Graham on Unsplash