În ce constă tehnica Nu-ului de angajament?

Nu trebuie să fugi de un Nu, ci să înțelegi ce se află în spatele lui Nu.

Sunt multe motive pentru care oamenii spun NU în cadrul unei negocieri. În primul rând ”Nu” este o formă de protecție. ”Da” înseamnă angajament, ”Nu” înseamnă – nu mă oblig la nimic, am timp să mă mai gândesc.

Pe de altă parte, dacă ceea ce soliciți celeilalte părți implică din partea acesteia un efort mai mare, o acțiune mai amplă care necesită gândire și pregătire, instinctul îi va spune ca prima dată să zică NU.

Ulterior, poate reveni asupra deciziei (posibil și cu puțin ajutor din partea ta :)).

Formele lui Nu sunt de mai multe feluri: Nu ferm, Nu argumentat, Nu din politețe, etc. Voi scrie probabil câte un articol pentru fiecare Nu.

În acest articol vreau să mă refer la Nu-ul de angajament.

Reține: Nu-ul de angajament este de fapt un da.  Dacă adresezi celeilalte părți o întrebare la care poate să răspundă cu NU, dar care NU de fapt să fie un angajament, ai obținut practic un da! 🙂

Exemplu de folosire a tehnicii NU-ului de angajament:

Iată un exemplu concret în care poți utiliza această tehnică – mai bine zis, poți ”provoca” răspunsul ca tehnică de angajament:

-Dacă totul merge conform planului și eu fac ceea ce am promis, vei renunța după prima săptămână?
-Nu, nu voi renunța.

Ai obținut practic confirmarea din partea persoanei că va continua colaborarea.

De ce să folosești tehnica Nu-ul de angajament?

1) Oferirea unui Nu este mai relaxant din punct de vedere psihologic decât a unui Da.

Pentru că asociem pe Nu cu protecția la nivel mental – nu mă angajez, simțim că este dreptul nostru de a-l folosi și a ne proteja libertatea de opțiune. Pur și simplu rostirea lui Nu într-un context de negociere ne poate face să ne simțim mai bine.

2) Nu-ul de angajament – nu voi renunța – are conotație de rezistență și prin urmare de angajament.

 ”Nu voi renunța”, ”nu voi abandona”, ”nu voi pleca”, etc. are pentru cel care le utilizează un sens de demnitate și implicare – ”eu nu sunt dintre cei care renunță ușor”. Prin aceasta, persoana poate să fie determinată mai mult să nu abandoneze promisiunea făcută.

3) Ezitarea în oferirea Nu-ului de angajament îți poate da ”de bănuit”.

Dacă persoana ezită să îți ofere Nu-ul de angajament, poate că nu este destul de implicată și dedicată. Află prin întrebări adiționale de testare dacă vrea cu adevărat să continuați colaborarea sau dacă ceva o ține în loc.

Cum să folosești tehnica Nu-ul de angajament?

Reține acești pași în utilizarea tehnicii ”Nu-ul de angajament”:

1) Descrie situația: ”Am spus că fac asta, în condițiile x…”

2) Arată angajamentul tău: ”Eu îți spun că mă voi ține de treabă, dacă toate condițiile rămân așa cum le-am stabilit.”

3) Adresează o întrebare la care să se poată răspunde cu Nu-ul de angajament: ”Dacă eu îmi fac treaba exact cum am stabilit, vei renunța după o săptămână la serviciile mele?”

”Nu, nu voi renunța. De ce să renunț?”

Alte forme ale întrebării: ”Este ceva ce te-ar putea face să te răzgândești?” ”Este vreun eveniment care te-ar împiedica?”, etc,

Nu te speria de NU, ci mai degrabă ajută persoana din fața ta să îl pronunțe într-o negociere. Este dreptul ei la ”apărare” din punct de vedere psihologic.

Atunci când dorești să obții implicarea persoanei fără să se simtă presată, folosește tehnica NU-ul de angajament prin care adresezi o întrebare la care aceasta să răspundă cu Nu care în fapt înseamnă un angajament.

Și nu uita să fii mereu de bună credință în negocierile tale!

Înscrie-te la un curs de negociere și dezvoltă-ți acele abilitățile de care ai nevoie pentru a reuși. Poți urma cursurile mele online sau contatează-mă pentru o ofertă personalizată.

Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.  
101 tehnici de negociere
101 tehnici de negociere
Foto credit articol: Ioana Andrievici
Despre autor:
Ioana Andrievici
Ioana Andrievici este:
• trainer in negociere & autor, cu peste 20 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;
• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor””101 tehnici de negociere””Planul de negociere – model si ghid””Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;
• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti;
• co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;
• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania; • Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala