De curand, o prietena mi-a spus:
”Asta cu negocierea e un mit. Angajatorul iti spune cati bani are sa-ti dea, si tu accepti sau nu. Nu sta la negocieri!”
O alta prietena mi-a spus:
”Astazi am a treia runda de negocieri cu privire la salariu. Tine-mi pumnii, va fi tare faza! Luni fac cinste!”
Codul Muncii prevede in art.37 Stabilirea prin negociere a drepturilor si obligatiilor partilor. ”Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca”.
In articolul de fata ma refer la firmele private. La stat unde exista grile de salarizare stabilite prin acte normative nu se prea pune problema negocierii salariului, decat la nivel de contract colectiv de munca.
Si totusi…tu ti-ai negociat salariul ?
Salariul este cel mai important punct pe care il discuti la un interviu, este esenta de fapt. Oricat te pregatesti sa arati bine, sa faci impresie buna, sa ai un CV ireprosabil, in momentul cand vine discutia despre bani daca nu esti pregatit si nu ceri, s-ar putea sa nu primesti cat meriti.
Din start vreau sa subliniez un lucru: nu negocia de dragul de a negocia. Daca esti multumit cu oferta angajatorului, accepta. Daca nu esti multumit, indrazneste sa negociezi. In marea lor majoritate angajatorii se asteapta la acest lucru.
Si tine minte: cateva minute de negociere pot fi cele mai profitabile minute din viata ta. De ce? Uite de ce: daca la un salariu de 1500 lei net reusesti sa negociezi 200 lei in plus, respectiv 1700 lei net, asta inseamna intr-un an 2.400 lei.
Hei, in 10-15 minute de negociere poti castiga 2400 lei! Nu crezi ca merita efortul?
Ai fi surprins sa afli cati candidati nu-si negociaza salariul. Motive sunt diverse:
1. Nu se gandesc sa o faca;
2. Nu indraznesc;
3. Nu au incredere in ei;
4. Le este frica sa nu piarda jobul;
5. Nu stiu cum sa o faca;
6. Nu se informeaza indeajuns;
7. Pornesc din start cu presupunerea ca nu se poate negocia, etc.
Acestea ar fi cateva motive, dar intrebarea este: de ce?
Lucrurile sunt mult mai profunde decat par la prima vedere.
1. In primul rand, nu suntem invatati sa cerem.
”Cere si ti se va da”. Stii de unde am acest citat.Da, este foarte adevarat! De cele mai multe ori in viata trebuie sa ceri ca sa ti se dea. Unii dintre noi avem din educatia noastra un anumit ”bun simt”, o anumita atitudine de ”stai cuminte in banca ta”, ”nu-i frumos sa mai ceri o bucata de prajitura cand esti in vizita, asteapta sa fii servit”, etc. Altii sunt la polul opus si devin tupeisti si nesimtiti, de multe ori dintr-o frustrare sau lipsa de educatie.
2. In al doilea rand, suntem pesimisti.
In marea noastra majoritate, aici, in Romania, afisam un pesimism si un scepticism distrugator. Observ asta si citind diverse forumuri, vazand cum scrie lumea, in general: cu furie, cu negativism, cu scepticism, cu atac la persoana, cu multa frustrare….
3. In al treilea rand, nu ne cunoastem valoarea, ne subestimam.
De cele mai multe ori avem tendinta sa-i judecam pe ceilalti dupa reusitele lor si sa ne judecam pe noi dupa esecurile noastre.
4.In al patrulea rand, avem frustrari prea mari.
Stim ca suntem pregatiti, avem studii, am invatat atat de mult si ne ducem sa fim ”la mila” unui patron cu 8 clase! Sau ne este ciuda fiindca stim ca suntem buni si totusi castigam cu mult sub altii care nu au nici pe departe cunostintele noastre!
5.In al cincilea rand, presupunem din start ca nu putem negocia cand ar trebui sa presupunem intotdeauna ca putem negocia.
Si sa indraznim. Poate nu obtinem ceea ce vrem, dar macar avem o sansa.
6. In al saselea rand, avem o atitudine negativa fata de negociere.
Aud de multe ori ”eu nu ma tocmesc ca la piata”, ”eu nu stiu sa negociez”, etc.
7. In al saptelea rand, si cel mai important dintre toate, mergem la negociere nepregatiti.
Cu alte cuvinte, nu stim ce vrem. 80% din succesul unei negocieri consta in pregatire si in a fi bine informat. Daca nu ai idee despre nivelul salariilor din ramura, jobul, localitatea si compania la care ai aplicat, este greu sa soliciti un salariu corect. Aceste informatii nu sunt usor, dar nici imposibil de gasit, iar atunci cand urmeaza sa negociem salariul este imperios necesar sa facem o cercetare prealabila.
Atunci cand vom intelege ca negocierea intervine inevitabil ori de cate ori vrem sa obtinem ceva de la altcineva, vom privi cu alti ochi acest proces si vom avea mult mai mult de castigat.
Indrazneste, negociaza bine, ai incredere, fii demn si de buna credinta si vei avea numai de castigat!
Daca ti-ai negociat salariul la angajare si esti multumit de ceea ce ai obtinut, te felicit.
Daca nu ti-ai negociat salariul si ai obtinut ceea ce ai vrut, iar te felicit.
Daca ti-ai negociat salariul la angajare si nu esti multumit de ceea ce ai obtinut, este momentul sa faci o analiza la ce optiuni ai. Nu uita ca jumatate dint timpul tau in fiecare zi il oferi angajatorului: nu crezi ca merita sa o faci eficient? Fa tot ce sta in puterea ta! Cauta solutii! Nu te lamenta!
Cum sa negociezi salariul?
Inveti cum. Totul se poate invata. Voi reveni cu posibile solutii intr-un articol viitor. Acum am vrut doar sa te intreb: tu ti-ai negociat salariul? De ce ”da” sau ”nu” si cum?
As fi foarte curioasa de raspunsul tau :).
Iti multumesc pentru timpul acordat lecturarii acestui articol. Pe curand!
Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.
Ioana Andrievici este:
• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;
• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;
• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor”, ”101 tehnici de negociere”, ”Planul de negociere – model si ghid”, ”Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri” ;
• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti; • co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton;
• consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;
• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Foto credit articol: www.unsplash.com, attribute: Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Comentarii recente