Te-ai gandit vreodata ce mult te influenteaza stima de sine in negocierile tale?
Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg importanta stimei de sine in tot ceea ce fac. Uneori credeam ca sunt de vina pur si simplu pentru faptul ca nu am incredere in mine. Dupa ce am studiat mai mult am inteles ca stima de sine sta la baza tuturor lucrurilor si actiunilor pe care le facem.
Dar ce este de fapt, stima de sine?
Stima de sine (”self-esteem” in limba engleza) se refera la cum ne vedem noi pe noi si cum ne raportam la ceilalti. Mai stiintific spus, este experienta de a fi adaptati vietii si cerintelor ei. Stima de sine reprezinta:
- Increderea in propria noastra abilitate de a gandi si a tine pasul cu provocarile fundamentale ale vietii;
- Increderea in dreptul nostru de a fi fericiti, sentimentul ca avem valoare, ca meritam, ca suntem indreptatiti sa ne satisfacem nevoile si dorintele si sa ne bucuram de roadele eforturilor noastre.
Stima de sine este o nevoie umana puternica si de baza pentru a ne putea dezvolta in mod sanatos.
Sunt o serie de factori care influenteaza stima noastra de sine. Stima de sine se formeaza in copilarie. Chiar si prin imitatie. Daca parintii au o stima de sine ridicata si copiii o vor avea si reversul este adevarat. Iar daca tu nu te stimezi nici celalalt nu te va stima. Si de la stima de sine porneste si increderea in sine.
Stima de sine – parerea pe care o ai despre propria persoana iti influenteaza parerea despre toate aspectele vietii tale:
- genul de prieteni pe care ti-i alegi;
- cum te intelegi cu ceilalti;
- succesul tau in cariera;
- daca vei fi conducator sau subordonat, etc.
- Asadar, contrar a ceea ce ai putea crede, nu genele iti determina eficienta ca om, ci stima de sine. Nivelul stimei de sine cu care iesi din copilarie iti determina nivelul de implinire in viata de adult.
Intrebare: Tu in ce nivel al stimei de sine te situezi?
Care este legatura stimei de sine cu negocierea?
Un important principiu al relatiilor interumane este acela ca noi tindem sa ne simtim confortabil cu acele persoane care au nivelul de stima de sine apropiat de al nostru. Altfel spus, daca este sa negociezi cu o persoana cu un nivel de stima de sine ridicat sau mai ridicat decat al tau, te percepi automat in inferioritate. O stima de sine ridicata te va face sa gandesti clar, sa-ti urmaresti scopul si sa ai incredere ca il vei atinge. Vei lua decizii care sunt in acord cu principiile tale. Vei avea o atitudine demna care se va transmite partenerului de negociere. O stima de sine scazuta te va face sa te vezi in inferioritate, sa ai tendinta sa-i faci pe plac celuilalt, sa-l aprobi desi nu stii daca are dreptate, sau cu toate ca ceea ce face nu este in concordanta cu nevoile si interesele tale. Iar in negociere – vei face concesii in mod pripit, rapid si in defavoarea ta.
Dezvolta-ti o stima de sine ridicata si vei avea fundamentul pentru drumul spre succes in orice negociere! Cursurile de dezvoltare personala si persoanele care ofera servicii de life coaching pot fi un ajutor inestimabil in acest sens. Personal iti recomand 2 coachi, prieteni de-ai mei foarte buni: Mihaela Stroe si Flavius Turcanu. Click pe numele lor pentru a afla detalii despre ei si activitatea lor.
Invata tehnici de negociere eficiente din cartea mea ”101 tehnici de negociere”.
Ioana Andrievici este:
• negociator, trainer in negociere & autor, cu peste 18 ani experienta in negocierea contractelor si negocierile de business;
• antreprenor: co-fondator si co-owner la compania Rubinian, firma de consultanta si planificare in afaceri;
• autoarea cartilor ”Negocierea si intocmirea contractelor”, ”101 tehnici de negociere”, ”Planul de negociere – model si ghid”, ”Cum sa negociezi bine orice si cu oricine – ghid practic pentru succes in negocieri”
• autoarea modelelor de contracte Rubinian, intocmite complex, ca baza solida de negociere pentru ambele parti:
• co-autor in cadrul unor lucrari din colectia ”Afaceri la cheie” in colaborare cu editura de afaceri Rentrop & Straton; • consilier juridic definitiv inscris in Uniunea Colegiilor Consilierilor juridici din Romania;
• Trainer autorizat – Certificat formator de formatori Seria I Nr.00229707, eliberat de Ministerul Educației Naționale & Autoritatea Națională pentru calificări & Ministerul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Vezi toata prezentarea profesionala
Comentarii recente